Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και ότι τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.
«Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο, που θα παραδοθεί από αύριο», είπε ο Πούτιν.
«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αδυναμία εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», ξεκαθάρισε ο ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν έκανε λόγο για οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν, με στόχο την υπονόμευση της ρωσικής ανάπτυξης.
Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να κερδίσουν από την παγκόσμια αστάθεια και αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να πληρώνουν για αμερικανικό LNG. Προσθέτει μάλιστα ότι αυτό θα σημάνει απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.
Είπε επίσης ότι τόσο η ρωσική κυβέρνηση, όσο και η Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει να αναμένουν περαιτέρω πιέσεις.
Η απόφαση Πούτιν να επιβάλει τις πληρωμές σε ρούβλι για το φυσικό αέριο ενίσχυσε το ρωσικό νόμισμα, το οποίο έπεσε σε ιστορικά χαμηλά όταν η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις, αφού έστειλε τον στρατό του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
1 Σχόλιο
Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω για την Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδος σε σχέση με την Τουρκία , και συγκεκριμένα.
1. Η Τουρκία κάνει τα αδύνατα δυνατά να γίνει η επίσημη χώρα μεταφοράς ενέργειας είτε πετρελαίου , είτε Φυσικού Αερίου , είτε από την Μεσόγειο , είτε από τις χώρες της Μέσης Ανατολής , είτε από την Ρωσία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά της από τις δυνάμεις των ΗΠΑ – ΕΥΡΩΠΗΣ – ΡΩΣΙΑΣ ,και η Ελλάδα κοιμάται τον ύπνο του Δικαίου .
2. Βγαίνουν όλοι οι αξιωματούχοι της Τουρκίας και λένε για το Αιγαίο της Τουρκίας και μάλιστα κάνουν και διαφιμήσεις σε όλον τον κόσμο και οι δικοί μας κοιμούνται τον Ύπνο του Δικαίου .
3. Βγαίνουν οι Αξιωματούχοι της Τουρκίας και λένε για συνεκμετάλευση και οι δικοί μας σφυρίζουν αδιάφορα .
4. Γίνονται παραβιάσεις , το ΝΑΤΟ μας λέει να τα βρούμε , οι ΗΠΑ σφυρίζουν αδιάφορα για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο , Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας όταν ακούνε για Ελλάδα και Τουρκία ρίχνουν πασιέντζες και όλες βγαίνουν υπέρ Τουρκίας και οι δικοί μας τι κάνουν κοιτάνε απόν φεγγίτη του πλοίου να δουν εάν έχει τρικυμία η Θάλασσα .
5. Βγαίνει Ο Πρωθυπουργός και τι λέει στα συμβούλια της Ευρώπης ” ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟ ΜΑΣ” όσον αφορά την Τουρκία .
6. Βγαίνουν Οι ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ και τι λένε ότι το Αιγαίο δεν μας ανήκει όπως οι Έλληνες θέλουν να νομίζουν .
7. Βγαίνει Ο Τούρκος Σουλτάνος και λέει ότι πρέπει να γίνονται απ’ ευθείας συνομιλίες είτε μεταξύ μας , είτε με τους μυστικούς μας συμβούλους .
ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΞΙΑ Η ΕΧΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΕΒΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΑΚΡΙΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ?