Φως στα πλοία φαντάσματα της Τουρκίας ρίχνει ρεπορτάζ του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με την αναφορά, ότι στις 24 Ιανουαρίου το πλοίο με την ονομασία “Bana” (σ.σ. σημαίνει “σε εμένα” στα τουρκικά) ξεκινά από το λιμάνι της Μερσίνας με προορισμό το λιμάνι του Γκαμπές στην Τυνησία.

Αλλά, 400 χλμ έξω από τις λιβυκές ακτές, ο αναμεταδότης του “Bana” απενεργοποιείται και το πλοίο εξαφανίζεται από τα ραντάρ. Πού πήγε, τί μετέφερε και γιατί είναι σημαντικό, αναρωτιέται το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, το οποίο αποδίδει το φαινόμενο των τουρκικών πλοίων – φαντασμάτων στον 9ετή εμφύλιο στη Λιβύη και την υποστήριξη της Τουρκίας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας – GNA.

Το ρεπορτάζ του BBC έκανε αναφορά στη διάσκεψη του Βερολίνου, στις 19 Ιανουαρίου για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, ή μάλλον αποκλείστηκε κάτι που σύμφωνα με τη Bild οφείλεται σε πιέσεις του Ερντογάν.

  Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας κατέθεσε αγωγή στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τ.Μπάιντεν επειδή με απόφαση του «πάγωσε» τις απελάσεις των παράνομων μεταναστών

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να μη στέλνουν όπλα στην εμφύλια διαμάχη. Ωστόσο αφρικανικές πηγές αποκάλυψαν, ότι λίγες μέρες μετά την αποχώρηση του Τούρκου προέδρου από το Βερολίνο, η Τουρκία έσπασε αυτή τη συμφωνία.

Στις 28 Ιανουαρίου βορειοανατολικά της Τρίπολης, ο δορυφόρος έπιασε τρία μικρά σημεία, σχεδόν αόρατα. Ωστόσο οι διαστάσεις του ενός ταιριάζουν με το πλοίο “Bana”, του οποίου το σήμα είχε χαθεί 4 ημέρες νωρίτερα. Το δουλειά είχαν όμως τα άλλα δύο πλοία;

Όπως δείχνουν φωτογραφικά στοιχεία, το “Bana” συνοδευόταν από δύο G-Class φρεγάτες. Το μοναδικό ναυτικό που χρησιμοποιεί αυτής της κλάσης πολεμικά πλοία είναι η Τουρκία. Η εικόνα που παίρνει ο δορυφόρος ολοκληρώνει το παζλ του μυστηρίου.

Δείχνει το “Bana” αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τρίπολης. Ποιο φορτίο προστάτευε το τουρκικό ναυτικό; Βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter στις 30 Ιανουαρίου δίνει την απάντηση. Προέρχεται από βιντεοσκόπηση στα αμπάρια του “Bana”, το οποίο φαίνεται πως μετέφερε τεθωρακισμένα, κανόνια και οχήματα πυροβολικού αλλά και αντιαεροπορικά.

  Αποκάλυψη Αμερικανού αξιωματούχου για Biden: No 1 ξένος στόχος ορίστηκε ο Άσαντ

Τρεις μέρες αφού μπάρκαρε από την Τρίπολη, το “Bana” προσέγγισε το λιμάνι της Τζένοα στην Ιταλία, όπου μέλος του πληρώματος είπε στην Αστυνομία, ότι το πλοίο μετέφερε όπλα. Αυτοί ισχυρισμοί επιβεβαιώθηκαν από τις φωτογραφίες που τράβηξαν οι ιταλικές αρχές μέσα από το πλοίο.

Πέντε μέλη του πληρώματος συγκεκριμένα ανακρίθηκαν και από τα λεγόμενά τους προέκυψαν φοβερές αποκαλύψεις. Ένας μαρτύρησε, ότι στη Μερσίνα φόρτωσαν όπλα. Άλλος υποστήριξε, ότι μετέφεραν τανκς, στρατιωτικά τζιπς, αντιαρματικά και εκρηκτικά. Μάλιστα ανέφερε, ότι περιφρουρούνταν από 10 Τούρκους στρατιώτες.

Το BBC απηύθυνε αυτές τις κατηγορίες στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία όπως ήταν φυσικό δεν απάντησε.

Το ρεπορτάζ καταλήγει, ότι η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα που στέλνει όπλα στη Λιβύη. Ωστόσο αυτή η αποστολή ήταν η πιο ξεκάθαρη παράβαση του εμπάργκου όπλων των Ηνωμένων Εθνών που έχουμε δει.

Δείτε το ρεπορτάζ του BBC

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

infognomonpolitics.grLoading...