Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ*
Αναφορικά με τη δημοσιευθείσα συνέντευξη στον “Φιλελεύθερο” του πρώην Προέδρου της Βουλής και Υπουργού Άμυνας κ. Γιαννάκη Ομήρου για τα διαμειφθέντα της σύσκεψης που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου ’98 όπου λήφθηκε η τελική απόφαση για τη μη έλευση των Πυραύλων S-300 στην Κύπρο, νιώθω την ευθύνη και συνάμα την υποχρέωση και το καθήκον σαν Αξκός της ΕΦ που συμμετείχα τότε στην όλη προσπάθεια και στέλεχος του προσωπικού της συγκροτηθείσας τότε Μονάδας των S-300, να γνωστοποιήσω δύο ακόμη γεγονότα τα οποία κατά την ταπεινή μου γνώμη θεωρώ σημαντικά, ώστε ο κάθε πολίτης να ενημερωθεί για το θέμα.

Στην αναφερόμενη σύσκεψη ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και στη συζήτηση που ακολούθησε για το Πυραυλικό Σύστημα των S-300 αναφέρθηκε σε κάποια στιγμή στον Πρωθυπουργό κ. Σημίτη και του είπε ότι σύμφωνα με τα αναφερόμενα μέχρι εκείνη τη στιγμή του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η ελληνική Κυβέρνηση είχε ήδη λάβει την απόφαση μη έλευσης των πυραύλων χωρίς τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κ. Σημίτης απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Επί τούτου σας γνωρίζω τα παρακάτω δύο γεγονότα που έλαβαν χώρα χρονικά πριν της σύσκεψης των Αθηνών.

  Έβρος! Γιατί 400 αστυνομικοί μετακινούνται ξανά στα σύνορα

1ο ΓΕΓΟΝΟΣ

Μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου ’98 –όπου εκλέγηκε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με ανθυποψήφιο τον κ. Γεώργιου Ιακώβου, με κύριο σύνθημα τότε της προεκλογικής εκστρατείας την έλευση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο– και συγκεκριμένα στις 26 Απριλίου ’98, αντικαταστάθηκε ξαφνικά και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ο αείμνηστος τότε Α/ΓΕΕΦ Αντγος Νικόλαος Βορβολάκος, ο οποίος τοποθετήθηκε επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, ένθερμος υποστηρικτής του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και της έλευσης των πυραύλων S300 στην Κύπρο με τον αείμνηστο Αντγο Δημήτριο Δήμου, ο οποίος τοποθετήθηκε και ανέλαβε επίσημα ως Α/ΓΕΕΦ στις 26 Απριλίου ’98 επί πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη.

Από τις πρώτες μέρες της Δκσης του ο νέος Α/ΓΕΕΦ άρχισε να δηλώνει αντίθετος με την επιλογή προμήθειας του Πυραυλικού Συστήματος των S-300 στην Κύπρο με διάφορα επιχειρήματα-τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα τον έντονο προβληματισμό όλου του προσωπικού της Μονάδας των S300.

2ο ΓΕΓΟΝΟΣ

Στις 9 Ιουλίου ’98 επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η βολή των S-300 στη Ρωσία αφού ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση όλου του προσωπικού της Μονάδας που βρισκόταν ήδη εκεί.

  Σ. Καλεντερίδης: Η αλήθεια για τον Έβρο και οι Γεωπολιτικές βλέψεις της Τουρκίας

Για τον παραπάνω λόγο μετέβησαν στη Ρωσία ο τότε Υπουργός Άμυνας κ. Γιαννάκης Ομήρου, ο αείμνηστος Α/ΓΕΕΦ Αντγός Δημήτριος Δήμου, ο Δκτής Δ.Α. Ταξχος(Ι) Χρήστος Καλυβιώτης, η Δντρια εξοπλισμών του ΥΠ.ΑΜ κ. Γιόλα Δημητρίου και ο γράφων. Η παραπάνω αποστολή κατέληξε μέσω Μόσχας στις 8 Ιουλίου ’98 σε ξενοδοχείο στο Αστραχάν της Ρωσίας, όπου την επομένη θα μετέβαινε στο Π.Β. για να παρακολουθήσει τη βολή.

Το βράδυ της 8ης Ιουλίου επισκεφθήκαμε όλοι μαζί κάποιο χώρο για φιλική κουβέντα όπου μετά την αναχώρηση μας και βαδίζοντας προς το ξενοδοχείο για τη βραδινή ξεκούραση ο αείμνηστος Α/ΓΕΕΦ Αντγος Δημήτριος Δήμου αφού περπατούσαμε μαζί, μου είπε επί λέξει:

«Οι S300 δεν θα έρθουν στην Κύπρο». Αμέσως την επομένη που συναντήθηκα με τον Δκτη μου, εν αποστρατεία σήμερα Αξκό της ΕΦ κ. Γαβριήλ Δημητρίου στη βολή, του ανέφερα το γεγονός.

Σαν εν αποστρατεία Αξκός ένιωσα ότι είχα την υποχρέωση αλλά και το καθήκον να αναφέρω τα δύο αυτά γεγονότα που αφορούν το υπόψη θέμα, χωρίς ίχνος διάθεσης παρελθοντολογίας, κρίσης οποιουδήποτε, αλλά παράθεση γεγονότων για ενημέρωση των Κυπρίων πολιτών.

*Εν αποστρατεία Αξκός ΕΦ
apopseis.comLoading...