Σύμφωνα με προειδοποίηση του Μάικλ Ρούμπιν, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρήσεων, το κουρδικό αντάρτικο, μέσω στήριξης από ξένο παράγοντα, μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της Τουρκίας.

Η αυξανόμενη επιθετικότητα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι πιθανόν να της γυρίσει μπούμερανγκ, αν οι αντίπαλοί της στην ευρύτερη περιοχή απαντήσουν στηρίζοντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), είπε ο Ρούμπιν σε άρθρο του στο National Interest.

To PKK έχει εξαπολύσει ένοπλο αντάρτικο στην Τουρκία από το 1984. Πρόκειται για μια σύγκρουση η οποία προς το παρόν παραμένει κυρίως εσωτερική.

  Ιδού κι ένας που σταμάτησε να είναι.. ευγενικός με τον παρανοϊκό Ερντογάν! Βίλντερς: “Διώξτε την Τουρκία με κλωτσιές από το ΝΑΤΟ”

Όμως, η ενίσχυση των κουρδικών ομάδων με τη στήριξη των Η.Π.Α. στη Συρία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη δυναμική αυτή, είπε ο Ρούμπιν, αποτελώντας προηγούμενο για χώρες που έχουν σκοπό να εξοπλίσουν το PKK.

Πρόκειται για χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η οποία θεωρεί την στήριξη της Τουρκίας στην Μουσουλμανική Αδελφότητα ως υπαρξιακή απειλή, και η Αίγυπτος που βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με την Άγκυρα στο ζήτημα της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου.

«Οι Κούρδοι αντάρτες στην Τουρκία μπορεί σύντομα να έχουν στην κατοχή τους τέτοιον οπλισμό και χρηματοδότηση, που στο παρελθόν μόνο στα όνειρά τους θα είχαν δει», είπε ο Ρούμπιν.

  Ο κινεζικός Στρατός ξεκινάει την αξιοποίηση εξωσκελετών

«Κάθε Τούρκος που πιστεύει στο στόμφο του Ερντογάν καθώς και στην επιθετικότητα που αυτός δείχνει στην ευρύτερη περιοχή, δεν ενισχύει το τουρκικό Μεγαλείο, όπως ισχυρίζονται οι αυλικοί του Ερντογάν, αλλά τον απώτερο διαμελισμό της Τουρκίας».

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://ahvalnews.com/pkk/kurdish-insurgency-may-lead-collapse-turkey-analyst

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

infognomonpolitics.grLoading...