Το πολυβολείο (μπούνκερ) των Ναζί στο Παλαιό Φάληρο που ελάχιστοι γνωρίζουν (ΦΩΤΟ)

Ένα παρατημένο Γερμανικό ενθύμιο κειμήλιο κατάλοιπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράκτιο τσιμεντένιο πολυβολείο με πολεμίστρες (Μπούνκερ).

Ποτέ και πουθενά έως και σήμερα δεν έχει γίνει κάποια αναφορά για το πολυβολείο. Οι παλιοί πρέπει να το θυμούνται και όσοι το γνωρίζουν πρέπει να είναι πολλοί λίγοι.

Ευκαιρία να το μάθουν αλλά και να το παραδεχτούν όσοι δεν το γνωρίζουν.

Το πολυβολείο του Έδεμ, από την στάση του τραμ
Βρίσκεται στην στάση του τραμ στο Έδεμ και πίσω δεξιά από το περίπτερο. Από την λεωφόρο βλέπουμε το επάνω μέρος, μια μικρή βεράντα με καγκελάκια, με θέα Σαρωνικό. Χωρίς να γνωρίζουν τι υπάρχει από κάτω κάθε ημέρα από το 1942 σε αυτήν την μικρή βεράντα εκατοντάδες χιλιάδες ίσως και εκατομμύρια περαστικοί στην περιοχή έχουν φωτογραφηθεί. Ίσως και εσείς που διαβάζεται τώρα έχετε βγάλει κάποια φωτογραφία εκεί χωρίς να γνωρίζεται τι κρύβεται από κάτω. Παλιά ένας φωτογράφος με το τρίποδο τους έβγαζε αναμνηστικές φωτογραφίες, γιατί είχε θέα σε όλο τον Σαρωνικό, έχω πολλές φωτογραφίες από αυτό το σημείο.

 

  Αθήνα: Πακιστανοί ύψωσαν σημαία – σύμβολο των Τζιχαντιστών
Έδεμ Ιανουάριος του 1946 το πολυβολείο δεξιά.
Το πολυβολείο με τις πολεμίστρες του είναι χαμένο μες τα καλάμια και σε πολλά πεταμένα αντικείμενα από το άνω κατάστημα, πρέπει να παρατηρήσεις καλά για να το δεις από την παραλία. Η ιστορία του ξεκινά από το 1942 όταν οι Γερμανοί φοβούμενοι κάποια συμμαχική απόβαση, αλλά και να αποτρέψουν τη διαφυγή προς τη Μέση Ανατολή μελών της εθνικής αντίστασης και Άγγλων στρατιωτών και τον κατάπλου πλοίων με πολεμοφόδια για το ΕΑΜ.
Έτσι έκτισαν αρκετά πολυβολεία στην περιοχή μας. Μετά το τέλος του πολέμου με το που έφυγαν τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα και άφησαν την μαύρη πινελιά τους, ο Δήμαρχος Κ. Τουφεξής, για να τους τιμήσει το μετέτρεψε σε δημόσια ουρητήρια του Έδεμ. Με το που κατέβαινες τα σκαλάκια που υπήρχαν και σήμερα είναι κλεισμένα έμπαινες και τα πάντα έλαμπαν, στην είσοδο καθόταν μια γιαγιούλα πάντα με το πλεκτό στο χέρι, ένα μικρό τραπεζάκι υπήρχε μπροστά της με ένα μικρό πιατάκι πάνω σε ένα κεντητό σεμεδάκι, εκεί άφηναν όλοι το κάτι τις τους.
1950. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. με τον μικρό Δημήτρη. Στην μικρή βεράντα (ταράτσα) με τα καγκελάκια του πολυβολείου.
Πηγή : Τα παιδιά του Πειραιά

Ίσως και εδώ όπως το κλειστό λιμανάκι να υπάρχει κάποιο μπέρδεμα. Το σκοτεινό αυτό ενθύμιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στέκει και θα στέκει για πολλά χρόνια σε πείσμα του χρόνου ως θύμηση της ιστορίας μας. Και ευχής έργον θα ήταν να καθαριστεί από όλα τα πεταμένα υλικά που το εξαφανίζουν, να συντηρηθεί και να αναδεχθεί ώστε ο κόσμος να το γνωρίσει.

  Αθήνα: Πακιστανοί ύψωσαν σημαία – σύμβολο των Τζιχαντιστών
1963. Ο Νίκος Δάμπασης με την μικρούλα Ιωάννα στην αγκαλιά. Στην μικρή βεράντα (ταράτσα) με τα καγκελάκια του πολυβολείου.

Πηγή Ιστορικού Υλικού : Αρχείο Δημήτρη Κακίτση.
Πηγή φωτογραφιών – Δημήτρης Κακίτσης.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

© 1η Δημοσίευση στο διαδίκτυο από Δ. Κακίτση.
Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας-Έρευνα-Κείμενα-Χρονολόγηση-Τεκμηρίωση περιοχής και κτιρίων : Δημήτρης Κακίτσης. Μια φωτογραφία από την συλλογή – © Π.Φ.Κ. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Δ.Κ.