Η Τουρκία έχει πλέον υπογράψει μια στρατιωτική συμφωνία με τη Λιβύη που θα επιτρέψει στην Άγκυρα να κατασκευάσει τη δική της αεροπορική βάση στην βάση Al Watiya της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης

Αρκετά αεροσκάφη στρατιωτικών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του C-130 Hercules, έχουν πραγματοποιήσει πάνω από δώδεκα πτήσεις στη Λιβύη το τελευταίο διάστημα

Του Johnlee Varghese
Πριν λίγες ημέρες οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ανέλαβαν με τη βοήθεια της Τουρκίας τον έλεγχο μιας στρατηγικής αεροπορικής βάσης Al-Watiya, γνωστής και ως της αεροπορικής βάσης Okba Ibn Nafa, στην περιοχή Nuqat al Khams της δυτικής Λιβύης. Μετά απ’ αυτό υπάρχουν ενδείξεις ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε διαδικασία της κατασκευής μιας τεράστιας αεροπορικής βάσης στη Λιβύη.

  Αγία Σοφία: Η αντίδραση του Πούτιν μετά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί

Η στρατηγική αεροπορική βάση Al Watiya είναι η πρώτη στρατιωτική-αεροπορική βάση της Τουρκίας στη Νότια Μεσόγειο.

Πήρε το όνομά της από τον Uqba ibn Nafi, τον μουσουλμάνο στρατηγό που κατέκτησε τη Βόρεια Αφρική, για τη Λιβύη.

Η αεροπορική βάση είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκεται 27 χιλιόμετρα ανατολικά των συνόρων της Τυνησίας και 125 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Η Τουρκία έχει υπογράψει στρατιωτική συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία θα επιτρέψει στην Άγκυρα να κατασκευάσει τη δική της αεροπορική βάση στην Al Watiya, που κατέλαβε πρόσφατα από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

  Τεράστιο ατόπημα εις βάρος της χώρας

Σύμφωνα με μια αναφορά στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο έλεγχος από τις δυνάμεις του Σαράζ της αεροπορικής βάσης Al-Watiya σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει ανακτήσει τον έλεγχο σχεδόν όλων των δυτικών παράκτιων και ημι-παράκτιων ζωνών. Αυτο για την Άγκυρα σημαίνει ότι αποκτά την πρώτη εγκατάσταση στρατιωτικής-αεροπορικής υποστήριξης στη νότια ακτή της Μεσογείου.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Πηγή: ibtimes.sg
infognomonpolitics.grLoading...