Η Τουρκία προμηθεύτηκε το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-125 από την Ουκρανία

Ο Γενικός Διευθυντής της Ukrspecexport,  Βαντούμ Νόζντρια, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-125 από την Ουκρανία.

Μιλώντας στην εκδήλωση ««Συνεργασία αμυντικής βιομηχανίας Τουρκίας – Ουκρανίας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα (χθες) στο πλαίσιο της Έκθεσης Field Expo, ο Νόζντρια ανακοίνωσε  ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-125 από την Ουκρανία. 

Σύμφωνα το τούρκικο «SavunmaSanayiST.com», το σύστημα, το οποίο παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ήταν στα πλαίσια επείγουσας ανάγκης (σημείωση: χρησιμοποιήθηκε στη Λιβύη).

  «Απειλές» Λαβρόφ σε NATO: Μην μας αναγκάσετε να λάβουμε απαντητικά μέτρα

S-125 (Στο ΝΑΤΟ αναφέρεται ως SA-3 Goa)

Το S-125 είναι ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς το οποίο αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ). Οι πύραυλοι αεράμυνας στερεών καυσίμων που χρησιμοποιούνται από το σύστημα κατευθύνονται στον στόχο μέσω ραδιοκυμάτων.

Το S-125 έχει αναβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου και έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές διαμορφώσεις.

Η εταιρεία Aerotechnica με έδρα την Ουκρανία παρουσίασε μια εκσυγχρονισμένη διαμόρφωση S-125, το S-125-2D Pechora, το 2010. 

Εξοπλισμένο με ένα νέο σύστημα ραντάρ συστοιχίας στερεάς κατάστασης, το S-125D-2D έχει βεληνεκές εμπλοκής 40 χιλιομέτρων με εκσυγχρονισμένους πυραύλους.

  Το deal της Γαλλίας με τα Εμιράτα για 80 Rafale και 12 στρατιωτικά ελικόπτερα

Όσον αφορά το βεληνεκές, το S-125D-2D έχει παρόμοια απόδοση με το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας MIM-23B HAWK στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

πηγή echedoros