Εκνευρισμός στην Τουρκία από την παραχώρηση αμερικανικών πλοίων στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Εκνευρισμό και κινητοποίηση έχει προκαλέσει στο Τουρκικό λόμπι των ΗΠΑ το ενδεχόμενο παραχώρησης Αμερικανικών πλοίων στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Αυτό που έχει συνειδητοποιήσει η Άγκυρα είναι ότι πιθανή ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τέτοια πλοία θα σφραγίσει την κυριαρχία του όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελάχιστες ώρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στο Λευκό Οίκο ένα έντονο παρασκήνιο έχει αναπτυχθεί, με την Άγκυρα να ενεργοποιεί τον μηχανισμό της στις ΗΠΑ και να πιέζει ήδη με κάθε τρόπο την Ουάσιγκτον, ώστε να μην προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.

Αυτό το οποίο φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει η Άγκυρα είναι ότι πιθανή ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τέτοια πλοία θα σφραγίσει την κυριαρχία του όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να εμφανιστεί ως η ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή.

  Το ΓΕΑ ετοιμάζει μελέτη για 5ης γενιάς μαχητικά F-35A

Θεωρείται δεδομένο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο μεταξύ άλλων και το Ελληνικό αίτημα για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων που θέτει η Ελληνική πλευρά είναι η ενίσχυση του Στόλου με Αμερικανικά πλοία τα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποσύρουν το επόμενο διάστημα.

Το ζήτημα έχει τεθεί σε Αμερικανούς αξιωματούχους εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα με τα μηνύματα που λαμβάνει η Αθήνα να είναι θετικά αν και τον τελευταίο λόγο θα έχει ο πρόεδρος Τραμπ. Και εκεί ποντάρει η Άγκυρα, στην επαφή του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο παραχώρησης Αμερικανικών πολεμικών πλοίων-με τα όπλα που φέρουν-στην Ελλάδα κυρίως για δύο λόγους.

Είτε πρόκειται για αντιτορπιλικά ArleighBurke είτε για καταδρομικά Ticonderonga, η απόκτηση πλοίων με την ισχύ πυρός που διαθέτουν αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

  Το ΓΕΑ ετοιμάζει μελέτη για 5ης γενιάς μαχητικά F-35A

Επιπλέον και μόνο ο συμβολισμός μιας τέτοιας κίνησης θα σφραγίσει την ξεκάθαρη στροφή της Ουάσιγκτον υπέρ της Αθήνας την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Αν και η στρατιωτική ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δηλώνει ότι δεν υπάρχει έως τώρα η παραμικρή ενημέρωση για ενδεχόμενο παραχώρησης Αμερικανικών πλοίων στην Ελλάδα παρά το έντονο ενδιαφέρον, σε πολιτικό επίπεδο είναι δεδομένο ότι έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές συζητήσεις. Μάλιστα σημειώνουν ότι όλα ξεκίνησαν λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα.

Η πρόσφατη απόφαση των Αμερικανών να καλέσουν τα Ελληνικά ΜΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά όπου κατέπλευσε για λίγα 24ωρα το καταδρομικό USS Leyte Gulfελήφθη από πολλούς ως ένα ακόμη θετικό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

newpost.gr