Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Τρίτη την εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση για επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου του 2020.

Την εξουσιοδότηση είχε ζητήσει από τη Βουλή ο Ερντογάν για να έχει λυμένα τα χέρια και τυπικά για την επικείμενη εισβολή στη Συρία.
Η απόφαση έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους για την στρατιωτική επιχείρηση στην Νοτιοανατολική Συρία, στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

  Μαχητικά Mig-29 στη Λιβύη χτύπησαν τουρκική φρεγάτα

«Ο καθορισμός μιας ζώνης ασφαλείας είναι βασικός για την ασφάλεια της Συρίας, για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε το Υπουργείο.

«Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατών στα σύνορά μας. Όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Το χρονικό της απόφασης

Η επιχείρηση αυτή κατέστη δυνατή μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει όσες δυνάμεις διαθέτει εντός της «ζώνης ασφαλείας» ώστε να επιτρέψει στον Ερντογάν να προχωρήσει ακάθεκτος.

  Τί εννοεί η Μπακογιάννη λέγοντας χρειαζόμαστε μία συνολική συμφωνία με την Τουρκία»;

Η κίνηση προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και στο εσωτερικό των ΗΠΑ ενώ εξόργισε τους Κούρδους στη Συρία, που όχι μόνο κάνουν λόγο για κίνδυνο αφύπνισης του Ισλαμικού Κράτους λόγω της επικείμενης τουρκικής εισβολής, αλλά και αναζητούν νέες συμμαχίες με τη Δαμασκό.

Απτόητος ο Τραμπ ανακοίνωσε πως προσκάλεσε τον Ερντογάν να επισκεφτεί τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τον ισχυρό σύμμαχο.

Πηγή: Newsit.grLoading...