Μήνυση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατέθεσε Τούρκος απόστρατος αξιωματικός και συγγραφέας, που είναι ένας εκ των εμπνευστών της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Στην Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης κατατέθηκε μήνυση από τον Τζιχάτ Γαϊτζί, απόστρατο υποναύαρχο, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος «ενήργησε εκτός των ορίων της δικαιοδοσίας του» επειδή χησιμοποιεί τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εθνικιστικής ισλαμιστικής εφημερίδας Yeni Akit, στη μήνυση που υπέβαλε στην εισαγγελία ο δικηγόρος Candaş Gürol εκ μέρους της «Ένωσης Παγκόσμιας Στρατηγικής και Ναυτιλίας Γαλάζια Πατρίδα» αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο «ύποπτος (sic) Δημήτρης Αρχοντώνης, Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος Βαρθολομαίος Α’ του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως “Οικουμενικός” και αντιμετωπίζεται ως αρχηγός κράτους 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων.
Επιπλέον, ο ύποπτος χρησιμοποιεί τον τίτλο “Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης” εκτός από τον τίτλο “Οικουμενικός Πατριάρχης”.
Η αναφορά περιγράφει επίσης τις επίσημες επισκέψεις του Δημήτρη Αρχοντώνη στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και τις επίσημες επαφές του με αρχηγούς κρατών ξένων χωρών