Έρχεται Ελληνοτουρκική κρίση Οι Τούρκοι θα το τραβήξουν μέχρι τέρμα, όπως δείχνουν όλες οι δηλώσεις τους.

Τη στιγμή που η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν βρίσκεται σε εξέλιξη, η Άγκυρα κλιμακώνει κατακόρυφα ανακοινώνοντας γεωτρήσεις «στην περιοχή συμφωνίας με τη Λιβύη», δηλαδή σε περιοχές νοτίως της Κρήτης, όπου η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιοδοσία με βάση το διεθνές δίκαιο.

Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο στην κυπριακή ΑΟΖ μεταφέρεται και σε εμάς πλέον, ενώ ερωτήματα δημιουργούνται για το πως πρόκειται να διαχειριστεί η κυβέρνηση τέτοιου είδους προκλήσεις. Οι επικλήσεις στο διεθνές δίκαιο πλέον δεν οδηγούν πουθενά, καθώς δίνουν τον απαραίτητο χρόνο στην Άγκυρα να προετοιμάσι κατάλληλα τα σχέδιά της.

  Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Τα τρία μέτρα – απάντηση στον Ερντογάν

Η Τουρκία σε συνάρτηση με το πρόσφατο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη, σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της που αναφέρονται σε αυτό, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγη ώρα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, πυροδοτώντας το κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του κυπριακού τ/σ Σίγμα στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Ντονμέζ δήλωσε:

  Πριν χάσουμε την Αγία Σοφία, είχαμε χάσει την αξιοπρέπειά μας σαν λαός

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις περιοχές που θα δώσουμε σχετική άδεια, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές».

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter


Loading...