Close Menu
    Facebook X (Twitter) LinkedIn Telegram RSS
    Hellas-Now
    • Αρχική
    • Κοινωνία
    • KΟΣΜΟΣ
    • Τεχνολογία
    • διατροφή
    • Ανακαλύψεις
    • Επιστήμη
    • Επικοινωνία
    Facebook X (Twitter) LinkedIn Telegram RSS
    Hellas-Now
    You are at:Home»Ελλάδα»Τρίκαλα: Συγκλονίζει η αρχαιολογική ανασκαφή στην αρχαία Πέλιννα
    Ελλάδα

    Τρίκαλα: Συγκλονίζει η αρχαιολογική ανασκαφή στην αρχαία Πέλιννα

    8 Μαΐου 20222 Mins Read
    Share Facebook Twitter LinkedIn Email Telegram

    Πέρα από τους γνωστούς αρχαιολογικούς τόπους, που αναδεικνύουν το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, η αρχαιολογική ανασκαφή και η έρευνα αποκαλύπτουν εξόχως ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.

    Πρόκειται για μία σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην αρχαία Πέλιννα, ακριβώς απέναντι απο την δημοτική κοινότητα Πετροπόρου.

    Tον γενικό συντονισμό του έργου μαζί με την προϊσταμένη Κρυσταλία Μαντζανά, έχουν ο αρχαιολόγος και τμηματάρχης προϊστορικών κλασικών αρχαιοτήτων Γ. Κολομπότσιος, ο κ. Κουτσαδέλης αρχαιολόγος και η πολιτικός μηχανικός υπεύθυνη τεχνικός ασφαλείας Μαρια Παπαστεργίου. Στο πλαίσιο του έργου έχουν προσληφθεί η αιρχαιολόγος Ευθυμία Ρούκα, η Δήμητρα Βλαχάβα αρχιτέκτων μηχανικός και η Ίριδα Κολτσίδα πολιτικός μηχανικός. Η αγαστή συνεργασία όλης της ομάδας με επικεφαλής την προϊσταμένη καταφέρνει να ξεπεράσει εμπόδια και δυσκολίες και να προχωρούν οι ανασκαφές απρόσκοπτα.

    Η αρχαία πολιτεία περιβάλλεται από τείχη, που έχουν επιβλητική μορφή, ενώ εντυπωσιακά είναι τα δημόσια κτήρια και οι αρχαίοι δρόμοι. Ένα πραγματικά τιτάνιο εγχείρημα, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων ενώ σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο 10% περίπου. H αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως αρχαίους δρόμους, ένας εκ των οποίων πιθανότατα αποτελούσε την κεντρική οδική αρτηρία της αρχαίας Πέλιννας, με ορατά ακόμα τα ίχνη την τροχήλατων αρμάτων. Επίσης, αποκαλύπτονται δημόσια οικοδομήματα εκατέρωθεν του αρχαίου δρόμου. Έχει έρθει στο φως το δυτικό σκέλος της οχύρωσης της αρχαίας Πέλιννας. Πρόκειται για μια ισχυρή κατασκευή μνημειακών διαστάσεων, ορατή δε μήκος εκατοντάδων μέτρων, με ισχυρούς τετραγώνους πύργους τοποθετημένους σε κα κανονικές αποστάσεις. τέλος, έχει έρθει στο φως χριστιανικός ναός των μεταβυζαντινών χρόνων, από την εποχή της βυζαντινής κατοίκησης της θέσης.

    Οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου προϋπολογισμού 1.692.500 ευρώ. Απέχει μόλις 10′ από τα Τρίκαλα, ακριβώς απέναντι από την κοινότητα Πετροπόρου. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και πρόκειται για την ανάδειξη ενός σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου.

    Πόλη της τετραρχίας της Εστιαιώτιδας, χτισμένη σε στρατηγική θέση στο στενό πέρασμα που δημιουργείται μεταξύ της οροσειράς των Χασίων και του Πηνειού ποταμού, έλεγχε τον οδικό άξονα από την Τρίκκη (σημερινά Τρίκαλα) προς τη Λάρισα. Με μόνιμα εγκατεστημένη σε αυτή μακεδονική φρουρά από τα χρόνια του Φιλίππου Β, ευνοήθηκε και βρέθηκε στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων σε όλη τη διάρκεια της μακεδονικής κυριαρχίας στη Θεσσαλία, χάρη στην πιστή φιλομακεδονική πολιτική που ακολούθησε.

    Πηγή: ΤρίκκηPress



    Tweet

    Ακολουθήστε μας στο Facebook

    αρχαία Πέλιννα ΤΡΙΚΑΛΑ
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Telegram

    Περισσότερα

    Η αρχαία «χύτρα ταχύτητας» που βρέθηκε στο Κιλκίς! Λεγόταν «πύραυνος» και λειτουργούσε με κάρβουνα

    26 Νοεμβρίου 2023

    Εντυπωσιάζει ο αρχαιολογικός θησαυρός που βρέθηκε σε βουνό της Κρήτης

    23 Νοεμβρίου 2023

    Προειδοποίηση μετεωρολόγων – Έρχεται σφοδρή κακοκαιρία

    21 Νοεμβρίου 2023

    Το κρυφό καταφύγιο της Ελλάδας για πυρηνικό πόλεμο αποκαλύπτεται – Εκεί θα κατέφευγε ο Γ. Παπαδόπουλος

    17 Νοεμβρίου 2023

    Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Ψυχρό μέτωπο με καταιγίδες θα σαρώσει τη χώρα

    16 Νοεμβρίου 2023

    Θαμμένο αίνιγμα 29 αιώνων στην Κρήτη

    16 Νοεμβρίου 2023

    Σεΐχης αγόρασε 25 χιλ. ρίζες ελιές σε Ερμιόνη και Μεσσηνία και πουλάει το ελαιόλαδο «χρυσάφι»

    16 Νοεμβρίου 2023

    Το ταψί στον φούρνο: Μια Κυριακάτικη συνήθεια που χάθηκε

    15 Νοεμβρίου 2023

    Τα πρώτα χιόνια θα πέσουν πολύ σύντομα στα ορεινά

    14 Νοεμβρίου 2023

    Τρίκαλα: Bοσκός πάλεψε με αρκούδα για να σώσει το κοπάδι του

    13 Νοεμβρίου 2023

    Θεογονία Hσιόδου – Έτσι γεννήθηκαν οι αρχαίοι Έλληνες θεοί – Όλο το γενεαλογικό δέντρο

    12 Νοεμβρίου 2023

    Ο σπάνιος διπλός κεραυνός που έπεσε στην Ικαρία

    11 Νοεμβρίου 2023
    Ακολουθήστε μας
    • Facebook
    • Twitter

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.