Ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι για άλλη μια φορά ο πλέον αμφισβητούμενος ναυτικός χώρος στον πλανήτη, σύμφωνα με έναν “τριάστερο” Αμερικανό ναύαρχο, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για την έντονη πλέον παρουσία ρωσικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, σχετικά κοντά στις αμερικανικές ανατολικές ακτές.

Παρά τις δύο δεκαετίες σχετικά ήσυχης διέλευσης των πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, τώρα έχουμε μια ραγδαία αύξηση της ρωσικής υποβρύχιας δραστηριότητας, η οποία οδήγησε την αμερικανική ναυτική διοίκηση να επανεξετάσει το κατά πόσο πραγματικά είναι “ασφαλή” τα ύδατα αυτά.

“Η νέα μας πραγματικότητα είναι, ότι οι ναυτικοί μας πρέπει να ελέγχουν εξονυχιστικά την περιοχή, πριν κινηθούν σε έναν πλέον αμφισβητούμενο χώρο, μόλις εγκαταλείψουν το λιμάνι της Βιρτζίνια”, δήλωσε ο Ναύαρχος Andrew “Woody” Lewis, διοικητής του αμερικανικού 2ου στόλου.

“Οι μονάδες επιφανείας μας δεν μπορούν πλέον να κινούνται έχοντας ως γνώμονα ότι κινούνται σε ένα ασφαλές καταφύγιο στην ανατολική ακτή, και απλά να διασχίζουν τον Ατλαντικό ανεμπόδιστα για οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία.

Τώρα, όλα τα πλοία μας θα πρέπει να εξετάζουν τις δυνατότητες ακόμα και μιας πιθανής επίθεσης από τον εχθρό ή το να αποτελούν τα ίδια, το αντικείμενο εχθρικής επιχείρησης επιτήρησης.

Σύμφωνα με το Military.com, έχουμε αρκετές περιπτώσεις δράσεως ρωσικών υποβρυχίων και σκαφών ηλεκτρονικού πολέμου που λειτουργούν με ύποπτους τρόπους και έχουν εντοπιστεί κατά το παρελθόν έτος στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει εμπλακεί και η αμερικανική ακτοφυλακή.

Η αμερικανική ναυτική διοίκηση λάβει μια σειρά μέτρων για να αποκρούσει αυτές τις κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων, ενώ έχει επεξεργαστεί σενάρια, τα οποία εμπλέκουν και αμερικανικά υποβρύχια, γεγονός που θα αποτρέψει τις ρωσικές στρατηγικές ανάπτυξης πυραύλων κοντά στις ακτές των ΗΠΑ.

Όλα όμως αυτά τα σχέδια είναι στην θεωρία, διότι στην πράξη όλα αλλάζουν.Loading...