Στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του δεύτερου «κύματος» της επιδημίας της νόσου COVID-19, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ygeiamou.gr, του ιατρικού site του Πρώτου Θέματος, για το τί προβλέπεται για την καλύτερη προστασία των ευπαθών ομάδων και το ενδεχόμενο χορήγησης χημειοπροφύλαξης, όπως στους υγειονομικούς εργαζόμενους, ο κ. Τσιόδρας είπε:

«Πρέπει να χτίσουμε σταδιακά ανοσία στην κοινότητα. Μια καθολική ανοσία θα μεταφραζόταν σε χιλιάδες νεκρούς. Χρειαζόμαστε τη σταδιακή ανοσία ώστε να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Σε ότι αφορά στη χημειοπροφύλαξη, γίνονται πειράματα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με διάφορα φάρμακα. Αλλά η καλύτερη προφύλαξη μπορεί να γίνει με ένα εμβόλιο.

  Αρνούνται να φύγουν από τα διαμερίσματα 11.000 αλλοδαποί που χαρακτηρίσθηκαν ως πρόσφυγες

Εμείς με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, σχεδιάσαμε θεραπευτικά πρωτόκολλα με κάποια φάρμακα και μένει να δούμε αν είναι αποτελεσματικά ή όχι. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή. Ελπίζουμε σε μια μείωση των κρουσμάτων, αλλά σαφώς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, όπως κι αν αυτό έρθει, το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενέκρινε το πρωτόκολλο χημειοπροφύλαξης των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με αυτό, γιατροι, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή των δομών που διαχειρίζονται κρούσματα κορωνοϊού έχουν τη δυνατότητα να λάβουν είτε φωσφορική χλωροκίνη, είτε κολχικίνη.

  Αντικατάσταση 4 φρεγατών S με κόστος κάτω από 2 δις ευρώ; κι όμως, γίνεται!

Πηγή protothema.grLoading...