Τσίπρας: «Είσαι λίγος για να μιλάς για μένα» -Μητσοτάκης: «Άλλοι έκαναν δουλίτσες με τη χούντα»

Πρωτοφανή χαρακτήρα κι απροσδόκητη τροπή πήρε η αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή, στο ξεκίνημα της τριήμερης συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση ξέφυγε εκτός ορίων, με τους δύο αρχηγούς να προχωρούν σε σκληρούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς και να προμηνύουν δεύτερο γύρο σφοδρής σύγκρουσης το βράδυ της Παρασκευής, κλείνοντας τη διαδικασία πριν από την ψηφοφορία.

Αν και αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εστιάσει στην οικονομία και να προβάλλει το πακέτο παροχών που παρουσίασε χθες στο Ζάππειο, στις (σύντομες) δευτερολογίες των δύο αρχηγών τα αίματα άναψαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στον ενικό «είσαι πολύ λίγος για να μιλάς για μένα», αλλά και τη φράση του Αντώνη Σαμαρά «θα σας πάω μέχρι τέλους».

Ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ προκάλεσε τον κ. Τσίπρα, κάνοντας αναφορά στις φήμες που συνοδεύουν την οικογένεια του πρωθυπουργού για «δουλειές με τη χούντα», απαντώντας έτσι στη σφοδρή επίθεση Τσίπρα περί οικογενειοκρατίας, διαπλοκής και προσωπικού πλούτου.

Ενδεικτικό της έντασης ήταν, επίσης, το επεισόδιο Μητσοτάκη-Πολάκη αμέσως μετά τις δευτερολογίες των δύο αρχηγών – με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να κατεβαίνει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να έχει έντονο διάλογο με τον πρόεδρο της ΝΔ – αλλά και η αποχώρηση του πρωθυπουργού από την αίθουσα της Ολομέλειας, ψελλίζοντας ένα στίχο του Μανώλη Αναγνωστάκη («δεν έφταιγε αυτός, τόσος ήταν»). Ήταν την ίδια στιγμή που η Φώφη Γεννηματά ανέβηκε στο βήμα και τόνισε πως οι κύριοι Τσίπρας-Μητσοτάκης με τη στάση τους ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς και πως μετέτρεψαν τη Βουλή σε πεζοδρόμιο.

Διαβάστε:  Ο υπουργός της Κύπρου που διαθέτει μετοχές της Microsoft αξίας 1.158.000 δολαρίων

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως τα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση δεν είναι προεκλογική παροχολογία, αλλά συμβάλλουν στην απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης και ουσιαστικά δόμησε όλη την πρωτολογία του σ’ αυτά, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι έχει ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που ταυτίζεται με τις επιλογές του ΔΝΤ. Απέφυγε να μιλήσει για τον Παύλο Πολάκη και για τις διακοπές του στο κότερο της οικογένειας Παναγόπουλου, αλλά το έκανε στη δευτερολογία του:

δικαιολόγησε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας λόγω του ιδιαίτερου ύφους του, ενώ παραδέχθηκε πως βρέθηκε πράγματι στο σκάφος «της συνεργάτιδάς του», όπως αποκάλεσε την Κατερίνα Παναγοπούλου, για τρεις ημέρες.Loading...