Τζεφ Μπέζος: Ο επιχειρηματίας που χάνει και κερδίζει δισεκατομμύρια σε μερικά λεπτά

Την προσωπική περιουσία του Τζεφ Μπέζος πρέπει να την παρακολουθείς καθημερινά για να έχεις μια σωστή εκτίμηση του μεγέθους της, καθώς οι διακυμάνσεις της είναι αβυσσαλέες.

Το Forbes την εκτιμά τώρα στα 139,8 δισ. δολάρια, ενώ λίγους μήνες πρωτύτερα, τον Ιούλιο του 2018 συγκεκριμένα, γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που ξεπερνούσε τα 150 δισ. δολάρια, κάτι που τον έκανε, όπως το είπε χαρακτηριστικά το Bloomberg, «τον πλουσιότερο άνθρωπο της σύγχρονης Ιστορίας».

Αλλά και τον Σεπτέμβριο η Amazon, η πρωταρχική και σημαντικότερη πηγή του εισοδήματός του, άγγιξε ένα δικό της ορόσημο: έγινε η δεύτερη εταιρία των ΗΠΑ με κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολαρίων (μετά την Apple). Για να βυθιστεί κατόπιν, χάνοντας 250 δισ. δολάρια σε 8 εβδομάδες, ποσό που έκανε 18 χρόνια για να κερδίσει!

Η τρομακτική επιτυχία του Μπέζος δεν ήρθε βέβαια σε ένα βράδυ. Ο ίδιος ρίσκαρε και ρίσκαρε πολύ, αφήνοντας την καλοπληρωμένη δουλειά του στη Γουόλ Στριτ στη δεκαετία του 1990 για να ανοιχτεί σε μια ιντερνετική περιπέτεια που φάνταζε τότε καθαρή αποκοτιά.

Και πόσο δρόμο διένυσε από τότε! Το Forbes μας λέει πως στις 3 δεκαετίες που καταγράφει τον πλούτο των πλουσιότερων ανθρώπων της υφηλίου δεν έχει ξαναδεί τέτοιο φαινόμενο. Και το ορόσημο των 150 δισ. δολαρίων που άγγιξε έστω και για λίγο το αποδεικνύει αυτό περίτρανα.

Ο Τζεφ κατέχει το 16% του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, μια συμμετοχή που αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος στην περιουσία του διευθύνοντος συμβούλου και μεγαλομετόχου της Amazon. Κι όλα αυτά από ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο που ίδρυσε το 1994 με έδρα ένα γκαράζ του Σιάτλ!

Τώρα τσαλαβουτά στη διαστημική περιπέτεια με την καινοτόμα Blue Origin του και ασχολείται και με τον εκδοτικό κόσμο, ως ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Washington Post», την οποία απέκτησε το 2013 έναντι 250 εκατ. δολαρίων.

Προσφάτως (Σεπτέμβριος του 2018) ανακοίνωσε τη νέα φιλανθρωπική του προσπάθεια Bezos Day One Fund, ένα καταπίστευμα 2 δισ. δολαρίων για άστεγες οικογένειες και την εκπαίδευση των παιδιών τους. Έχοντας ήδη υποσχεθεί πως θα δωρίσει κάποια στιγμή το σύνολο της αστρονομικής περιουσίας του σε αγαθοεργίες αλλά και το μεγάλο του πάθος, την πραγματική κατάκτηση του Διαστήματος και τις πρώτες ανθρώπινες αποικίες εκεί πάνω…

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

newsbeast