Βόμβα από τα Σκόπια – Κλείδωσε το Δημοκρατία της Ιλίντενσκα Μακεδονίας!
Τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ – Μέχρι τις 9 Ιουνίου να συμφωνήσει ο Ζάεφ

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα μέχρι τις 9 Ιουνίου.

Το αίτημα αυτό παραδόθηκε στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει η ηλεκτρονική εφημερίδα ‘MKD’ των Σκοπίων επικαλούμενη ανεπίσημες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ανεπίσημες πληροφορίες, στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το πακέτο «Δημοκρατία της Ιλίντενσκα Μακεδονίας» υπάρχει μια ‘ανταλλαγή’ με το erga omnes του νέου ονόματος και με τη σειρά τους θα παραμείνουν η ύπαρξη της ‘μακεδονικής’ γλώσσας και ταυτότητας, γράφει το δημοσίευμα.

  Η τουρκική προπαγάνδα με το «Τσεσμέ» και η ελληνική απάντηση

Αλλά το ερώτημα ήταν εάν στις έννοιες εθνικότητα (Nationality) και γλώσσα (Language) θα υπάρχει αστερίσκος* με μια εξήγηση ότι έχουν σλαβική προέλευση, που δεν έχουν καμία σχέση με τον πληθυσμό στην ελληνική Μακεδονία, όπου θα γίνεται διάκριση.

Αλλά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στην ελληνική τηλεόραση ΕΡΤ δήλωσε ότι υπάρχουν στο τραπέζι τρία ονόματα, Βόρεια, Άνω και Νέα Μακεδονία, διευκρινίζοντας ότι τα Σκόπια απέρριψαν τη Μακεδονία του Βαρδάρη, που ήταν γνωστή κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

  Tουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την Χίο σπάζοντας το φράγμα του ήχου

Η Αθήνα απέρριψε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας(Σκόπια). Δεν ήθελε να αναφερθεί στο συμφωνηθέν όνομα και είπε ότι «είναι μέσα στο πακέτο και θα ανακοινωθεί από τους δύο πρωθυπουργούς».

Ο Κοτζιάς δεν απάντησε, επίσης, εάν το όνομα είναι Βόρεια Μακεδονία, όπως εικάζουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Πηγή: echedoros-a.gr, mkd.mkLoading...