Η Βουλγαρία αποκτά 8 σύγχρονα F-16 Block 70

To κοινοβούλιο της Βουλγαρίας επικύρωσε σήμερα την αγορά οκτώ νέων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70, συναινώντας σε μια ασυνήθιστη αύξηση του δημοσίου ελλείμματος για την παραγγελία αυτή, την πλέον δαπανηρή που έχει πραγματοποιήσει η Σόφια σε στρατιωτικό επίπεδο μετά το τέλος του κομμουνισμού.

Τα αεροσκάφη, που θα έχουν παραδοθεί έως το 2024, θα περιέλθουν στην κατοχή της βουλγαρικού κράτους αντί του συνολικού ποσού του 1,256 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το σύνολο της πληρωμής αναμένεται να καταβληθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, καθώς το κοινοβούλιο αναθεώρησε τον προϋπολογισμό του 2019, αυξάνοντας το δημόσιο έλλειμμα από 0,5% στο 2,1%.

«Με την απόκτηση των F-16 block 70, θα είμαστε η πρώτη χώρα των Βαλκανίων που θα είμαστε εξοπλισμένοι με ένα τέτοιο αεροσκάφος», η Ελλάδα και η Ρουμανία διαθέτουν παλαιότερα μοντέλα, είπε ο υπουργός Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

Μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, η Βουλγαρία προσπαθούσε επί χρόνια να αντικαταστήσει τον απαρχαιωμένο στόλο της των καταδιωκτικών MiG-29 σοβιετικής κατασκευής.

Πρόκειται για «τον πρώτο εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών αεροπορικών δυνάμεων εδώ και 30 χρόνια», δήλωσε ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων Τσάνκο Στόικοφ εκτιμώντας ότι η παραγγελία αυτή θα θέσει τέλος σε μια «μακρά τεχνολογική στασιμότητα».

Μόνο επτά από 15 ρωσικά MiG-29 των βουλγαρικών αεροπορικών δυνάμεων είναι σε θέση να πετάξουν, σύμφωνα με τη Σόφια.

Ο υφυπουργός Άμυνας Ατανάς Ζαπριάνοφ είχε δηλώσει στις αρχές Ιουλίου ότι τα αεροσκάφη που έχουν παραγγελθεί θα έχουν «όλες τις ικανότητες αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και διαχείρισης πληροφοριών».

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Πρώην αρχηγός των αεροπορικών δυνάμεων, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έκρινε ωστόσο υπερβολικά υψηλή την τιμή της αγοράς υπογραμμίζοντας ότι η παραγγελία δεν περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, κυρίως ως προς τους πυραύλους αέρος-εδάφους.