Βρέθηκε ασύλητος τάφος επιφανούς γυναίκας στην Επισκοπή Σικίνου

Μπροστά σε έναν ασύλητο τάφο βρέθηκαν οι ανασκαφείς που εργάζονται στη Σίκινο, στις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής που βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2017.

Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τάφος ανήκει σε επιφανή γυναίκα στην κοινωνία του νησιού εξαιτίας του μεγάλου πλούτου των κοσμημάτων.

Μεταξύ άλλων βρέθηκαν χρυσά περικάρπια, δακτυλίδια, περιδέραιο, μια πόρπη με ανάγλυφο καμέο, και γυάλινα και μεταλλικά αγγεία. Επίσης, εντοπίστηκαν οργανικά σπαράγματα της ενδυμασίας της νεκρής.

Ειδικότερο δε ενδιαφέρον παρουσιάζει η συσχέτιση με άγνωστο μέχρι σήμερα ταφικό επίγραμμα από το μνημείο που παραδίδει το γυναικείο όνομα Νεικώ.

Το μνημείο της Επισκοπής είναι ένα καλοδιατηρημένο ναόμορφο μαυσωλείο της όψιμης αρχαιότητας που αργότερα μετατράπηκε σε τρουλλαίο βυζαντινό ναό. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί ένα εντυπωσιακό παλίμψηστο αρχαιότητας και μεσαίωνα, μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.

Ο κιβωτιόσχημος τάφος της γυναίκας είχε τοποθετηθεί σε τυφλό σημείο των υπογείων του μνημείου προκειμένου να μην εντοπιστεί από τους τυμβωρύχους, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εντυπωσιακό μαυσωλείο ανεγέρθηκε προκειμένου να τον στεγάσει.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

pontos-news