Βυθίζεται η Μέρκελ ανεβαίνουν οι εθνικιστές στις εκλογές της Βαυαρίας

Σε θρίλερ με απρόβλεπτες εξελίξεις έχει εξελιχθεί η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Βαυαρία. Στη Βουλή μπαίνει για πρώτη φορά το πατριωτικό κόμμα AfD

Σύμφωνα με τα exit polls, το συγκυβερνών κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), που διατηρούσε την απόλυτη πλειοψηφία σχεδόν ανελλιπώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε οδυνηρή ήττα με πτώση 12% των ποσοστών της.

Η ήττα του CSU αναμένεται να δώσει το έναυσμα για εξελίξεις, που μπορεί να περιοριστούν στην ανατροπή του Αρχηγού του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ και την αποχώρησή του από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, ή ακόμη και να φθάσουν μέχρι και την διάσπαση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τα exit polls, στη Βουλή μπαίνει επίσης για πρώτη φορά το πατριωτικό κόμμα AfD, ενώ 2ο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συγκεντρώνουν ποσοστό 35,5%.

Διαβάστε:  Μαζεύουν υπογραφές οι Μακεδόνες: «Να αφαιρεθεί το όνομα “Α. Νικολαΐδης” από το δημοτικό στάδιο Σκύδρας»

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι, με 18,5%, ενισχυόμενοι κατά 9,9 μονάδες από το 2013. Ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,5%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5% και η Αριστερά με 3,5%, η οποία φαίνεται ότι θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί ότι η Βαυαρία όπου δικαίωμα ψήφου έχουν περισσότεροι από 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι το πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανίας, έχει την μικρότερη ανεργία και την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία από τα άλλα.

Loading...