Οι κροατικές αρχές έκλεισαν την Κυριακή όλους τους δρόμους που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα της χώρας με την ακτογραμμή της Αδριατικής Θάλασσας λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και του ισχυρού ανέμου που προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος στη χώρα και σε άλλα μέρη των Βαλκανίων.
Ο ξαφνικός χειμωνιάτικος καιρός στην Κροατία, τη Σερβία και τη Βοσνία αυτό το Σαββατοκύριακο ήρθε μετά από μέρες ασυνήθιστα ζεστού καιρού. Στη Σερβία, οι άνθρωποι στο βόρειο τμήμα της χώρας ξύπνησαν με ένα χιονισμένο τοπίο, ενώ οι θερμοκρασίες στα νότια έφτασαν τους 22 βαθμούς Κελσίου.
Ουρές αυτοκινήτων σχηματίστηκαν στους δρόμους που οδηγούσαν προς τις ακτές της Κροατίας. Οι αρχές άνοιξαν ένα πρώην κέντρο προσφύγων και μια εγκατάσταση παιδικής μέριμνας σε οδηγούς που είχαν αποκλειστεί μέχρι να ανοίξουν ξανά οι δρόμοι. Το κέντρο στο Γκράτσατς, μια πόλη στην κεντρική περιοχή Λίκα, δέχθηκε 80 άτομα, μετέδωσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων HINA.
Κροατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι παρέμειναν κολλημένοι στα αυτοκίνητά τους μακριά από τα κέντρα, στα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν μόνο με τα πόδια.
PHOTOS/VIDEO See how the snow whitens all over Croatia, it will continue to fall, in the stormy sea https://t.co/SsFpv3QbRz
— Belvina2004 (@belvina2004) February 26, 2023
Η κακοκαιρία διέκοψε επίσης τις ακτοπλοϊκές γραμμές που συνδέουν τις ακτές της ηπειρωτικής Κροατίας με τα νησιά της χώρας.
Νωρίτερα, η αστυνομία της Κροατίας ανέφερε ότι ένα λεωφορείο ανατράπηκε, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας αρκετούς. Το ατύχημα συνέβη λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη δυτική Κροατία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Το λεωφορείο με αλβανικές πινακίδες γλίστρησε στην άκρη του δρόμου, προσέκρουσε στο οδόφραγμα και ανατράπηκε. Επέβαιναν εννέα άτομα και ο οδηγός.
Προβλήματα στην κυκλοφορία αναφέρθηκαν επίσης στη Σερβία και τη Βοσνία. Οι σερβικές αρχές απαγόρευσαν τα φορτηγά από τους δρόμους και ανέφεραν ότι υπάρχει δυσκολία της κυκλοφορίας σε όλη την περιοχή.
Τόσο στη Σερβία όσο και στη Βοσνία, το υγρό και βαρύ χιόνι προκάλεσε την πτώση κλαδιών και δέντρων, μερικές φορές κλείνοντας τους δρόμους. Στην πόλη Uzice της δυτικής Σερβίας, ένα δέντρο κατέρρευσε σε μονοπάτι, χτυπώντας μια γυναίκα με μικρά παιδιά, χωρίς όμως να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί.