Η χώρα μας σχεδόν κάθε μέρα πραγματοποιεί και κάτι ξεχωριστό σε αμυντικό επίπεδο με συνεργασίες θεωρητικά τουλάχιστον ισχυρές. Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες την επιλογή των ΗΠΑ, να συνοδεύσει η Ελλάδα το υπερμέγεθες Β-52 έως και το όριο του FIR Λευκωσίας με τα δικά μας F-16.

  • Στον Έβρο ετοιμάζονται πάλι οι Ενοπλες Δυνάμεις να υποδεχτούν Αμερικανούς Αξιωματούχους τα επόμενα 24ωρα ώστε να φανεί η αξία της αμυντικής συμφωνίας και το πόσο σημαντικό θεωρείται για τα συμφέροντά των ΗΠΑ το ακριτικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αυτές τις ώρες βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη η μεγάλη κοινή άσκηση «Μέδουσα 9» στην οποία ασκούνται δυνάμεις από την χώρα μας, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Ταυτόχρονα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα υποδεχτεί τους ομολόγους του με τους οποίους μεταξύ άλλων τι θα μπορούσαν να συζητήσουν; Τι άλλο από την Τουρκική προκλητικότητα, την οποία όλοι οι σύμμαχοί σπεύδουν να την καταδικάσουν κι όλοι σφυρίζουν αμέριμνοι, όταν αυτή χτυπάει κόκκινο είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα.

Ενοχλείται η Άγκυρα από την Μέδουσα

Ήδη η άσκηση «Μέδουσα 9» είχε «συνέπειες», είχε παρατηρήσεις από αέρος με κατασκοπευτικό CN-235 κι ένα ελικόπτερο, είχε όμως και μαχητικά F-16 να κάνουν την εμφάνισή τους και τους αναχαιτιστές να σπεύδουν να τα απομακρύνουν…

  • Η «Μέδουσα» θα επαναλάβουμε πως αποτελεί την άσκηση που πρώτη απ’ όλες είχε ενοχλήσει την Άγκυρα και μάλιστα σφόδρα. Είχε ενοχλήσει για δυο λόγους. Ο κύριος ήταν διότι δεν μπορεί να Τουρκία να χωνέψει ότι οι Αιγύπτιοι ως Μουσουλμάνοι συνεργάζονται σε μια τόσο μεγάλη άσκηση με τους Έλληνες και τους Κυπρίους.
  • Κακά τα ψέματα όμως, είχε ενοχλήσει τότε διότι η άσκηση είχε γίνει στην Ρόδο. Η εμφάνιση του ελικοπτεροφόρου «Mistral» στο νησί των ιπποτών και οι πτήσεις Ελληνικών και Αιγυπτιακών μαχητικών που είχαν απλώσει το δίχτυ τους, είχαν θέσει εκτός εαυτού την Τουρκία.
  • Εκείνο ήταν ένα σημαντικό μήνυμα, τώρα που η Αίγυπτος σε επίπεδο κορυφής όπως είχε γίνει γνωστό- μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών πηγών- έχει αναφερθεί σε εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας ακόμη και με πιο ισχυρή παρουσία στην Αν. Μεσόγειο. Θα μείνει όμως πρόταση ή τελικά θα υλοποιηθεί;
  Τουρκικό ΥΠΕΞ για Αγιά Σοφιά: Να απαλλαγεί η Ελλάδα από το κόμπλεξ..

Μπορεί η Ελλάδα να είναι, όπως θέλει να υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του τόπου και οι σύμμαχοι, πυλώνας σταθερότητας. Όμως παραμένει η χώρα που δεν θα σηκώσει το γάντι, επιτρέποντας στην Άγκυρα με βίαιους τρόπους ν’ αμφισβητεί. Δεν είναι βία η αερομαχία στην οποία μπαίνει ο Έλληνας αεροπόρος με σκοπό να διώξει από το σπίτι του έναν απρόσκλητο; Παρόμοιο δεν είναι το σκηνικό και στο θαλάσσιο περιβάλλον;

  • Και η ισχυρή Ελλάδα, με τα τόσα που κάνει, τις σημαντικές συμμαχίες, την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη που έχει, τι ακριβώς πράττει ώστε να δείξει προς όλες τις σύμμαχες χώρες ότι είναι ένα ισχυρό κράτος με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και που δεν επιτρέπει την δημιουργία ή την απόπειρα τετελεσμένων ή οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτηση;
  Σάββας Καλεντερίδης: Σκοπός του Ερντογάν η παλινόρθωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας (Βίντεο)

Απλώς δίνει έναν αγώνα σ’ έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο, ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος με την γείτονα να ανεβάζει τον πήχη της προκλητικότητας, να σκαρφίζεται συνεχώς τρόπους που θα κάνει κάτι χωρίς να είναι εξόφθαλμο….

Καλή είναι η προσοχή, η ψυχραιμία, η διπλωματία, καλό είναι όμως να υπάρχει και εμπιστοσύνη σ’ εκείνους που δουλεύουν αθόρυβα και μεθοδικά για την Εθνική Άμυνα.

hellasjournal.comLoading...