Την εκτίμηση ότι το Ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που έχει αγοράσει η Τουρκία δεν ενεργοποιείται λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και όχι λόγω του κορονοϊού που είναι η επίσημη εκδοχή.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων, Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία καθυστέρησε λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Η καθυστέρηση αυτή δεν θα οδηγήσει, ωστόσο, στην ακύρωση του τουρκικού προγράμματος ανέφερε η ίδια πηγή, σύμφωνα και με το Reuters.

  Τούρκικό θράσος “Η Γαλλία να μας ζητήσει συγνώμη”

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην απόφαση ενεργοποίησης των S-400, (αλλά) λόγω του Covid-19 το σχέδιο που προέβλεπε ότι θα είναι έτοιμοι τον Απρίλιο θα καθυστερήσει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι έμειναν ορισμένα τεχνικά ζητήματα έμειναν να ξεπεραστούν.

Ωστόσο όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Al Monitor:

«Ο λόγος που δεν ενεργοποιείται το αντιπυραυλικό σύστημα είναι οικονομικός καθώς στην Άγκυρα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το αν η χώρα μπορεί να αποπληρώσει 2.5 δισ. δολάρια στην Ρωσία».

Ως γνωστό, η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε ασταθές έδαφος, καθώς το ήδη υποτιμημένο νόμισμα της αλλά και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού απειλούν την εύθραυστη οικονομία της χώρας.

  Βίντεο. Κούρδοι αντάρτες καταστρέφουν τεθωρακισμένο σε τουρκικό έδαφος με αντιαρματικό πύραυλο

Η λίρα έχει ήδη πληγεί από τη νομισματική κρίση της χώρας το 2018 και το 2019, με το δολάριο να ενισχύεται έναντι του τουρκικού νομίσματος κατά 13%.

«Έρχονται δύσκολες ώρες, διότι η Τουρκία ήταν ήδη ευάλωτη μακροοικονομικά πριν τη χτυπήσει ο κορονοϊός» δήλωσε στο CNBC ο Τζαν Σελσούκι από την Istanbul Economics Research. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η αυτοαπομόνωση είναι εθελοντική, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και ο τουρισμός έχει καταρρεύσει.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Πηγή: Al Monitor, ΛίμπεραλLoading...