Γερμανικά ΜΜΕ: «Αυτή τη φορά κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμποδίσει μία ελληνοτουρκική σύγκρουση»

Εκτενές ρεπορτάζ για την ελληνοτουρκική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι πιο κοντά από ποτέ, έκανε η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το άρθρο αναφέρεται στην ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα που πλέον ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του Αιγαίου ή της κυπριακής ΑΟΖ και φτάνει μέχρι τις ακτές της Λιβύης.

Τουρκικές φρεγάτες τολμούν πλέον να απειλούν όχι μόνο ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις, μία ανάσα από την εμπόλεμη Λιβύη.

Έχοντας επομένως αυτή τη στάση της Άγκυρας ως δεδομένο, η γερμανική FAZ κάνει μία μικρή αναδρομή από την κρίση των Ιμίων μέχρι σήμερα, σημειώνοντας πως στις μέρες μας δεν υπάρχει κανείς Αμερικανός πρόεδρος που θα θελήσει να μεσολαβήσει για να αποτραπεί ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος.

  Γιώργος Φίλης: Αν συνεχίσει να πέφτει η Τουρκική Οικονομία θα έχουμε αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία

«Η κρίση των Ιμίων είχε οδηγήσει τις δυο χώρες σχεδόν σε πόλεμο που αποσοβήθηκε εν τέλει χάρη και στην παρέμβαση του τότε Αμερικανού προέδρου Κλίντον. Ωστόσο, και μολονότι οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αποτελούν μέχρι και σήμερα καθημερινότητα, η πρόσφατη κλιμάκωση έχει μια νέα ποιότητα.

Καταρχήν η Άγκυρα δεν στρέφεται πλέον προφανώς μόνον εναντίον της Αθήνας, αλλά εναντίον αποστολής της οποίας ηγείται η ΕΕ για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Δεύτερον, με την απειλή τουρκικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού κλιμακώνονται ακόμη περισσότερο οι συγκρουσιακές ενέργειες στη Μεσόγειο και αποκτούν νέα μορφή».

  Με επιστολή στον ΟΗΕ η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία νησιών στο Αιγαίο

Το δημοσίευμα που έχει τίτλο «Σύγκρουση στη Μεσόγειο», προσθέτει πως εν ολίγοις, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει με στην ίδια ρητορική, μία πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα μοιάζει μάλλον αναπόφευκτη:

Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι παράγοντας ανασφάλειας στην περιοχή. Και σε αντίθεση με τον παρ’ ολίγον πόλεμο του 1996, σήμερα δεν υπάρχει ένας Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση, είτε στην ανατολική Μεσόγειο είτε αλλού».

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

πηγή el.gr