Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά αλλά και τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ «απάντησε» στις δηλώσεις Ακάρ σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών στην Αθήνα που θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο, ενώ άφησε «αιχμές» για τις εντάσεις στο Αιγαίο και το ενδεχόμενο πολέμου και θερμού επεισοδίου, που δεν αποκλείεται.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είχε τονίσει ότι στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, την ΑΟΖ, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

  Προετοιμάζουν το κλίμα και τους πολίτες για αυτό που θα έρθει

Τι είπε για τις δηλώσεις του Ακάρ
Ειδικότερα ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «υπάρχει παρεξήγηση» στις δηλώσεις αυτές και πως ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ήθελε να δώσει την εντύπωση «ότι τάχα επιθυμούν διάλογο εφ’ όλης της ύλης», για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις προκλητικές και παράνομες μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας στην Κύπρο.

«Η δήλωση του κ. Ακάρ αφορούσε μια ας πούμε διατύπωση προθέσεων, στην πραγματικότητα ήταν μια προπαγανδιστική δήλωση απευθυνόμενη προς το εξωτερικό, που δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο της συζήτησης των κλιμακίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η συζήτηση αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν για την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο.

Ωστόσο, στο Αιγαίο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο με τον Κατρούγκαλο να μην αποκλείει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος στο Αιγαίο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες.

  Παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας: Μυστικές συνομιλίες στο Γερμανών και Τούρκων για Αν. Μεσόγειο

Δεν αποκλείεται ενδεχόμενο πολέμου ή θερμού επεισοδίου
«Προφανώς κανείς δεν θέλει πόλεμο και άρα ένα θερμό επεισόδιο, αλλά όσο συσσωρεύεται η ένταση, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τέτοια γεγονότα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «άτυχη και απαράδεκτη δήλωση» την οποία καταδίκασε τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η ελληνική κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε, επίσης, μη επαρκή» την διορθωτική δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται πως ο Άλαν Ντάνκαν είχε δηλώσει ότι «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση», με αποτέλεσμα να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων αλλά και οργή από την πλευρά της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Με πληροφορίες από: Sigma LiveLoading...